Louis van Gaal
Louis van Gaal
"Er zijn geen stomme vragen, er zijn stomme mensen"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
'We are running after the facts''
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"We can come an end"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"The three points are inside"

Nieuws

Het is toch wat. De FIFA heeft Engeland gisteren als thuisspelend land geplaatst, wat dus niet overeenkomt met hun eigen in eerste instantie uitgegeven speelschema. Dat schema was begin november de basis van het inschrijfformulier en is destijds tot in den treure gecontroleerd via meerdere sites. De winnaar van wedstrijd 51 zou 'thuis' zou moeten spelen in de avondwedstrijd van gisteren (Frankrijk) en de winnaar van 52 zou de uitspelende ploeg moeten zijn (Engeland). Vandaar dat veel liefhebbers dat ook zo hebben ingevuld. Geen idee wat de reden is geweest van de FIFA om dit ineens om te draaien...

Ik vermoed dat een belletje naar meneer Infantino en zijn corrupte bende niet veel zin heeft, dus dan schikken wij van de RoelPool ons maar weer naar de grillen van de FIFA. De beide landen en het resultaat van de wedstrijd zijn in het RoelPool-schema omgedraaid, zodat e.e.a weer overeenkomt met wat u allemaal voorspelde. Dit resulteert in een gecorrigeerde stand waarbij de rangorde is hersteld. Eduard is de nieuwe oude lijstaanvoerder (Schrödingers kat is er niks bij), maar met slechts een minimale voorsprong. Dat het spannond blijft, daar is niks aan gelogen :-) Dank aan Nina Sleutjes voor haar opmerkzaamheid in deze dwaling van de FIFA!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)Nog vier potjes voetbal en we kunnen weer overschakelen naar de Eredivisie. Normaal vallen we altijd in een enorm wak na zo'n toernooi, want dan staat namelijk de zomerstop voor de deur en duurt het meestal nog minstens anderhalve maand voordat de bal weer gaat rollen. Maar nu niet! Ik pleit er daarom voor dat we toekomstige EK's en WK's altijd in de winter gaan houden. De voetballers zijn nog niet moe van een heel seizoen competitievoetbal en een nóg groter voordeel is dat in juni onze focus dan helemaal op de Tour de France kan worden gelegd. Daarnaast is de kans dat Feyenoord een groot aandeel gaat krijgen in toekomstig Oranje vrij klein, dus dat betekent een paar weken lekker doortrainen in de winter met een bijna volledige selectie. In Amsterdam en Eindhoven moeten de komende weken eerst nog wat spelers emotioneel en fysiek uit de lappenmand worden geholpen, dus tel uit je Rotterdam-Zuidse winst!

Portugal is naar huis en daarmee is ook Ronaldo (huilend) naar huis. In Engeland knopen ze ondertussen vermoedelijk Harry Kane aan de allerhoogste boom, want zijn gemiste strafschop betekende uitschakeling tegen Frankrijk dat toch niet zo onaantastbaar lijkt als we met zijn allen dachten. Die krijgen het nog lastig tegen Marokko, dat eigenlijk speelt als een natte krant maar ondertussen wel een aantal toplanden uit het toernooi heeft getikt. Marokko zou zomaar eens een verrassende finalist kunnen zijn. Die andere halve finale, tja, we hoeven niet heel lang na te denken naar wie onze support uit gaat. Het is niet voor niks dat het shirt van Kroatië lijkt op de Brabantse vlag. Ik kan niet wachten op die huilende kop van Messi. Fuck Argentinië, lang leve Modric!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


In de RoelPool heeft ondertussen een sensationele verschuiving plaatsgevonden. Eduard is niet langer de koploper! Marokko - Portugal bracht Jip al tot op 1 punt, met Engeland - Frankrijk sprong hij daadwerkelijk over Eduard heen. Maar is het allemaal marginaal, mensen. Het blijft erom spannen. Ook Luka, Arjan en Patrick zijn nog niet helemaal kansloos voor de eindzege. Er zijn immers nog een fiks aantal bonusvragen af te tikken én er zijn nog vier wedstrijden te gaan. Dinsdagavond gaat het spel weer op de wagen. Tot dan!


Nu de stofwolken een beetje zijn neergedaald kunnen we de balans opmaken van de eerste kwartfinales van gisteren. Dat het over is voor Oranje is eigenlijk maar beter ook. Een kwartiertje 'masterplan' tegen Argentinië is niet genoeg, jongens. 80 minuten slaapverwekkend voetbal (nul schoten op goal, laat dat even op u inwerken) en dan ineens is daar Woutje met 2 briljante momenten. De hele natie siddert en beeft, want zou het dan toch? Nee hoor, we gaan weer verder met 30 minuten slaapverwekkend voetbal. Ik snap er weinig van, liefhebbers. Je gooit heel eventjes je systeem om en je leidt de Argentijnen zo naar de gehaktmolen. Maar nee, het zou eens te aanvallend worden! Dat kan natuurlijk niet. Louis begon na afloop ook nog over tijdrekkende Argentijnen. Dat Oranje zo ongeveer 5 wedstrijden lang heeft lopen tijdrekken, dat ziet hij dan weer even over het hoofd. Valentijn Driessen, normaal gesproken een uit alle openingen onzin uitkramende voetbaljournalist, sloeg de spijker op zijn kop. "Op het grote voetbalfeest in Qatar werden de internationals gedwongen naar de pijpen van de bondscoach te dansen. Die zichzelf opdrong als de grote ster van de show. De verkeerde ster, want voetballers moeten het op het veld doen. Niet de bondscoach tijdens persconferenties, die als de oom waar je je ongemakkelijk bij voelt tijdens verjaardagsfeestjes, continu spelers wil zoenen". Ik had het niet beter kunnen zeggen...

Dat de Argentijnen natuurlijk allemaal irritante en vervelende figuren zijn, dat wisten we al. Messi stond daar voor mij persoonlijk héél lang boven, maar na gisteren is hij ook hard van die sokkel gelazerd. De hele wedstrijd zeuren tegen de (goh, handig) Spaans sprekende scheidsrechter, die dat klaarblijkelijk wel kon waarderen aangezien onze Lionel al lang en breed met een rode kaart onder de douche had moeten staan ten tijde van de penaltyserie. Het wordt tijd dat de jurisprudentie van de VAR wordt uitgebreid tot alles én iedereen op het veld. Dan héb je daar een heel blik aan videoscheidsrechters zitten, mogen die alleen maar bij een handjevol situaties ingrijpen. En dus niet bij zoiets als die handsbal van Messi. Voor datzelfde vergrijp door een ploeggenoot van hem in de eerste helft wist de scheids niet hoe snel hij de gele prent uit zijn borstzak moest trekken. À propos borstzak: de wedstrijd leverde uiteindelijk 16 gele kaarten en 1 rode kaart op. Er vielen trouwens nóg 2 gele kaarten, maar die waren voor de Argentijnse staf en tellen dus niet mee in de RoelPool.

Goed, blij dat we vanaf nu weer een bondscoach krijgen die leuk voetbal predikt. Wat gaat U zich herinneren van de laatste twee WK's onder Van Gaals hoede? Ja, die 5-1 tegen Spanje in 2014. Toen er precies één wedstrijd leuk gevoetbald werd. Van de rest van dat toernooi weet ik echt niks meer. En het huidige WK gaat alleen nog herinnerd worden om die briljante vrije trap-variant in de 100e minuut. That's it. En da's best magertjes...

Wat hadden we gisteren nog meer? Oh ja, Brazilië. Ook naar huis dus, en Kroatië is door. Nu hopen dat die ook Argentinië richting Zuid-Amerika sturen. Hup Modric!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


In de RoelPool zijn maar liefst drie bonusvragen beantwoord. Haalt Nederland de halve finale? Nee dus. Dat hadden best veel liefhebbers goed, en dat levert 8 punten op. Hoeveel tegengoals krijgt Nederland? Dat waren er 4. Ook 8 punten dus, maar voor slechts zes van de 44 liefhebbers die dat goed hadden. En hoeveel spelers kwam er uiteindelijk binnen de lijnen voor Oranje? Maar liefst 21 stuks. Alleen Arjan en Armad hadden dat juist en harkten de volledige 10 punten binnen. Maar aangezien wij van de RoelPool niet de beroerdste zijn, leverde u een bijna-goed antwoord ook nog punten op. Eentje ernaast? 8 punten. Twee ernaast? 6. Enzovoort.

Met al het bonusgeweld is Jip inmiddels toch wat dichter naar Eduard gekropen. Het verschil is nog maar 13 punten en dat is lange tijd niet zo klein geweest. Nicole kwam de afgelopen week haar status als voormalig winnares bevestigen door zich in de top te melden, maar lijkt nu toch weer langzaam af te haken...

Zo meteen Marokko tegen Portugal. Het maakt niet zoveel uit waar u uw voorkeur legt want wie er ook wint, in beide gevallen wordt vermoedelijk de halve randstad afgebroken.


De laatste overgebleven landen zijn bekend. Portugal trok Zwitserland met 6-1 omver en Marokko schakelde Spanje uit via penalty's. Dat zal in huize Garcia hard zijn aangekomen. Luis Enrique, de Spaanse Van Gaal, heeft het afgelopen jaar zijn spelers de opdracht meegegeven om in hun eigen tijd minstens 1000 strafschoppen te trappen, ter voorbereiding op dit WK. Vanmiddag bleek maar weer eens dat je een penalty-serie helemaal niet kunt trainen. Zonder druk is het een makkie. Maar met de loden last van een vol stadion op je schouders én de wetenschap dat honderden miljoenen televisiekijkers in je nek hijgen, tja, dan blijkt het toch een heel ander verhaal. Alle (!) door de Spanjaarden genomen pingels gingen er niet in. Ik hoorde vanmiddag onze eigen Louis verkondigen dat ze bij Oranje een hele studie hebben gemaakt van pienanties (volgens Marco van Basten). Met Spanje indachtig hoop ik van ganser harte dat we Argentinië toch al binnen 120 minuten op de knieën hebben gekregen...

De Portugese coach had vanavond het lef om de Grote CR7 op de bank te laten starten. Ik heb zelden een boer zien lachen met meer kiespijn dan Ronaldo toen hij bij een 5-1 stand toch nog eventjes mocht invallen. Hij was hierdoor zó op zijn kleine Ronaldootje getrapt, dat hij na afloop direct de kleedkamer in stormde en het feestje van het behalen van de kwartfinale aan zich voorbij liet gaan. Dat zal hem vast opnieuw een basisplaats kosten voor de volgende ronde, gok ik zo. Het gemak waarmee Zwitserland werd weggespeeld door Portugal was overigens indrukwekkend. Die gaan nog ver komen. Maar dat zei ik volgens mij de vorige ronde ook over Zwitserland, dus hecht vooral niet al teveel waarde aan wat ik hier allemaal uitkraam. Vrijdag gaan we verder. Tot dan! Kijkt u hieronder nog even naar uw prestaties? Bedankt!
(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


Het is maar goed dat Evert Ten Napel geen commentator van dienst meer is, want die was vanavond vermoedelijk een keer of 10 'an zijn gerief' gekomen, om Van Kooten & De Bie alias de Klisjeemannetjes maar weer eens te citeren. Die man had een enorme voorliefde voor alles rondom de Seleção Canarinho (Brazilië dus, voor de volledigheid) en stak die nooit onder stoelen of banken. Ik heb jarenlang afgegeven op de beste man, maar ik moet nu schoorvoetend bekennen dat ik hem bij tijd en wijlen een beetje mis. Vanavond hadden we Suffie McSufmans als verslaggever, alias Jan Roelfs. Die wordt nergens warm of koud van. De man heeft net zoveel temperament als Zuid-Korea voetbalkwaliteiten. Dan weet u het wel. Als hij nou tenminste nog Roel Janfs had geheten, dan had ik zijn slaapverwekkende beschouwingen nog door de vingers kunnen zien...

Brazilië deed het leuk, in de eerste helft. Ik moet het eerlijk toegeven. De ene aanval was nog lekkerder dan de ander. Niet lekkerder dan die ene majestueuze van Oranje, maar toch. Jammer voor de Goddelijke Kanaries is dat we ze al in de halve finale tegenkomen, dus dat is einde oefening voor die duikelaars. Ze moeten eerst nog tegen Kroatië, daar hebben ze dan wel weer mazzel mee. Japan verprutste op meesterlijke wijze de penaltyserie waar ze eigenlijk al vanaf de tweede helft naar aan het toewerken waren. Als je de eerste drie pingels mist, tja, dan houdt het wel zo'n beetje op. Het was leuk zolang het duurde, Japan. Met jullie origami-vogeltjes in de smetteloze kleedkamers en jullie propere jetjes met vuilniszakjes op de tribunes. Maar het draait hier om voetbal en niet om Marie Kondo. Hun motto 'Opgeruimd staat netjes' hebben ze met de uitschakeling van vandaag wel héél letterlijk genomen...


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

Het is een mooie dag voor de familie Huisman. Iris had én Brazilië én Zuid-Korea én de einduitslag goed voorspeld. Nina Sleutjes en Yvette van Herpen zagen de 4-1 ook aankomen, maar die hadden dan weer Uruguay als tegenstander voorspeld. Paula Huisman sneakte zich in de top drie en blijft Luka en Rob nèt voor. Nicole zet haar opmars voort en staat inmiddels al op plaats 6. Wat een spektakel, dames en heren. Gelukkig krijgt u bijna rust, want daar zijn we allemaal wel aan toe. Morgen eerst nog even doorbijten met dinges tegen dinges en die andere nog tegen kom-hoe-heten-ze-ook-alweer. Ik weet het niet meer, ook geen fut om het op te zoeken. Ik gok op Ronaldo en Spanje, die heb ik nog niet gezien in de knock-outs. Ik kom er morgen ongetwijfeld op terug. Hou vol en tot morgen!


Uzelf


Naar boven