Louis van Gaal
Louis van Gaal
"Er zijn geen stomme vragen, er zijn stomme mensen"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
'We are running after the facts''
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"We can come an end"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"The three points are inside"

Nieuws

Zo, we hebben alle 32 landen de revue zien passeren. Spoiler alert: dat gaat over vier jaar véél langer duren, aangezien er dan maar liefst 48 deelnemende naties zijn. Dat kan óf een langer toernooi betekenen (en dus ook een langere RoelPool!) óf een heel ingewikkeld wedstrijdschema. In beide gevallen betekent dat voor uw poolmaster 'back to the drawing board', want ik vermoed de fameuze RoelPool-software deze onzalige Fifa-dwaling niet zomaar kan verwerken! Maar dat is voor later zorg.

Welke landen hebben er tot nu toe indruk gemaakt? Spanje, maar dat was meer vanwege de belabberde tegenstander. Brazilië? Dat liet alleen in het laatste half uur een klein voorproefje zien van wat 't in huis heeft. Ik zet Japan dan maar op 3, omdat ze niet alleen de Duitsers een jas gaven maar vervolgens nog 'en passant' heel Qatar aanveegden. Raar volk. Ik heb nog nooit een voetbalteam een kleedkamer zien achterlaten nog schoner dan deze was bij het binnentreden. En wat dacht u van die Japanse supporters, die gewapend met vuilniszakken de tribunes afstruinden op zoek naar afval? Volslagen gek zijn ze, Japanners. Maar wel van het praktische soort.

In de RoelPool buitelden de ranglijsten weer over elkaar heen vandaag. De ene tussenstand was nog niet droog of de volgende kondigde zich aan. Dit is de meest recente van vanavond:


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

In de eerste wedstrijd van de dag (Zwitserland - Kameroen) scoorden maar liefst vijf liefhebbers dubbele cijfers (Rensje, Arjan, Luka, Laura en Thijs) en toch had niemand álles goed. Ernst heeft inmiddels de laatste plaats verlaten en Harrie weer naar zijn vertrouwde positie geduwd. Rob Smulders scoorde ' perfect' in de pot Uruguay - Zuid-Korea en stoomde daardoor verder op richting de top van het klassement. Eduard deed hetzelfde en nam de koppositie over van Patrick. Iris deed het met 10 punten ook heel aardig. Portugal - Ghana leverde veel 'zittenblijvers' op in de ranglijst, met uitzondering van Patrick die het gat met Eduard daarmee weer verkleinde tot 3 punten. Voor Rob was de koek vandaag nog niet op, want ook voor Brazilië - Servië bleek zijn voorspellingen helemaal spot on. Twee perfect scores op één dag, dat moet haast een unicum zijn in de RoelPool. Hij stoot daarmee ook door naar de 2e plek in de ranglijst. Consternatie alom, dames en heren!

Morgen moet u wat langer wachten op RoelPool-updates, want samen met maar liefst vijf andere RoelPool-spelers staat uw poolmaster 's avonds in de Ziggo Dome naar The Cure te kijken. Boys don't cry! Behalve als we van Ecuador verliezen, dan kan ik dat laatste niet garanderen :-)


'O Canada', zo schalde het volkslied voor aanvang door het Ahmad Bin Ali-stadion. 'Oh oh Canada' klonk het gejammer een dikke vijfennegentig minuten later. Zelden eindigde een voetbalwedstrijd zo teleurstellend onrechtvaardig als de wedstrijd van vanavond. Misschien herinnert u zich de afkeer die ik heb van het Belgische team nog van vorig jaar? Nou liefhebbers, dat beeld is er na vanavond niet beter op geworden. Onze Zuiderburen speelden als een middelmatig Walking Football-team en hadden met 8-1 moeten verliezen. Een penalty missen, dat kan altijd. Maar als je vervolgens nog eens twee (!) honderd procent pingels niet toegekend krijgt, tja, dan vecht je tegen hogere krachten. Met je VAR. Kom op zeg, daar zitten vier mensen naar achthonderd herhalingen te kijken op 16 schermen. Schandelijk!

Van de andere drie wedstrijden heb ik himmel niks kunnen zien. Natuurlijk heb ik - net als u - wel even heel hard gelachen bij het zien van de uitslag van Duitsland-Japan (whoehahahaha!). Ik zie een correlatie met dat lelijke tenue: de lelijkste Mannschaft-outfit in de geschiedenis. Maar dat komt vermoedelijk omdat het heel veel lijkt op een Ajax-tenue zonder kleur :-)

Costa Rica werd overrompeld door Spanje, dat ga ik eens even rustig terugkijken zo meteen. Maar niet voordat we even een blik werpen op de nieuwe tussenstand:


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

Kijkt u vooral zelf even rustig naar alle schermutselingen!


Dag 3 van het WK zit erop. Wat was dat schrikken hè? Tenminste, voor bijna 40% van de liefhebbers dan. Hun verwachte kampioen Argentinië verloor van het lelijke eendje Saudi-Arabië, dat met twee schitterende doelpunten uit evenzoveel kansen liet zien dat niks onmogelijk is. Australië dacht dat ook, al was het maar héél eventjes. Na de verrassende openingsgoal trapte het door blesssureleed geteisterde Frankrijk het gaspedaal in en speelde het de Socceroos compleet op een hoop. De andere twee wedstrijden waren vermoedelijk het aangluren niet waard maar daar heb ik niets tot vrij weinig van gezien. Ik zou er niet eens woorden aan vuil kunnen maken al zou ik het héél graag willen.

Snel over naar de RoelPool, want daar is het immers altijd spektakel! Het schuift en beweegt dat het een aard heeft, lieve mensen. De inleidende beschietingen zijn nog volop bezig, maar toch komt er al tekening in het deelnemersveld. Kijkt u maar:


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

We gingen vandaag van tussenstand 4 naar tussenstand 8. Daar zaten dus nog 3 ranglijsten tussen die u niet heeft gezien. Tot vandaag was het jammer genoeg niet mogelijk om die ranglijsten per gespeelde wedstrijd dan nog ergens tevoorschijn te toveren. Maar daar is nu verandering in gekomen! De ranglijst heeft nu een eigen knopje in het menu met de naam 'Ranglijst', die de actuele stand toont. Onder die knop hangt weer een submenu waar nu ook de optie 'Ranglijst per wedstrijd' te vinden is:

Printscreentje

De meest actuele ranglijst verschijnt, maar aan de linkerzijde zie je het lijstje (onder het kopje 'wedstrijden') met gespeelde wedstrijden waarvan je de ranglijst kunt bekijken. Op een mobiele telefoon is dat lijstje te vinden onder de ranglijst. Vind je die mobiele weergave niet prettig, dan kun je in de linkerbovenhoek van de mobiele website via 2 icoontjes switchen van telefoon- naar desktopweergave. Kantel dan je telefoon en hopla, daar is de linkerkolom.

'Leuk, maar wat heb ik daaraan?' hoor ik u voorzichtig fluisteren. Nou, die nieuwe 'ranglijst per wedstrijd'-functie is bijvoorbeeld heel erg leuk voor Isa Schrijvers, die als enige de mispeer van Messi & Co. had voorspeld. Ze steeg in de ranglijst na de wedstrijd Argentinië-Saudi-Arabië dan ook met superstip van plek 29 naar 10. Of wat dacht u van Mexico-Polen, waar Leo Wijdemans op een haartje na een perfect score had en met zijn punten van 21 naar 6 steeg. Of neem nou Harrie Schrijvers, die toch regelmatig de RoelPool beëindigt met de rode lantaarn in zijn hand. Die scoort vandaag gewoon 10 punten voor de avondwedstrijd en duwt daarmee Ernst van Herpen naar de laatste plaats. Of pakken we Rensje, die met een dikke 10 punten voor diezelfde wedstrijd ineens de top 10 komt binnenfietsen. Die kleine succesjes tijdens het toernooi, dat zijn toch de heuglijke momenten voor elke RoelPool-liefhebber. Mini-momentjes van trots en misschien zelfs een voorzichtig stukje borstklopperij. Zonde om te missen, dus dat hoeft nu niet meer met deze nieuwe functionaliteit..

À propos functionaliteit: de menu-optie 'Vandaag' is weer in ere hersteld. Die zit in het submenu onder 'Voorspeld' en laat op één pagina alle voorspellingen zien van de wedstrijden die vandaag worden gespeeld.Zo, mooi geweest. De dag van morgen brengt ook weer 4 verschiilende wedstrijden, helaas roepen ook andere plichten en krijgt u ergens laat in de avond pas weer een update. Joepdoei, de mazzel... dag!


Hopsakee, alweer een tussenstand. Het is nauwelijks bij te benen, liefhebbers. U moet er ook niet teveel aan wennen, aangezien uw poolmaster deze week nog een aantal dagen heeft met wat werk- en concertverplichtingen en het dus niet élke dag zo'n feest wordt met snelle updates na elke wedstrijd. U bent gewaarschuwd :-)


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

In het kielzog van de wedstrijd van Oranje stonden de Verenigde Staten en Wales tegenover elkaar. Voor de Welshmen de 2e keer in de geschiedenis en dat leverde eindelijk eens een beetje voetbalsfeer op in die zandbak. 1-1. Ze schieten er allebei niet veel mee op, aangezien Engeland de gedoodverfde nummer 1 is in de poule en Iran vanmiddag bewees niet op het WK thuis te horen. Dat wordt dus doelsaldo-werk. Smullen voor de cijferfetisjisten! Morgen vier (4!) wedstrijden. Ik leg mijn typvingers even in een bak ijs!
Mij wordt weleens verweten op voetbalvlak te kritisch te zijn, op het cynische af zelfs. Gehard door de vele teleurstellingen die een seizoenskaart in De Kuip nu eenmaal met zich meebrengt kan die observatie best wel eens kloppen. Ik zou Senegal-Nederland dan ook op die manier kunnen insteken. Dat het allemaal nog niet heel erg hoopvol stemde, dat Louis een bizarre opstelling tevoorschijn toverde, dat Bijlow 1e keeper moet zijn, dat Dailey Blind in de basis stond, dat ik Dailey Blind altijd verkeerd spel want het moet Daley zijn, enfin, ik zou in dat geval een hele rits aan bevindingen kunnen opnoemen. Maar dat doe ik lekker niet! Nee joh, 'we' hebben gewonnen! Drie punten in de tas, niemand geblesseerd geraakt, slechts 1 geel kaartje gepakt en de nul gehouden!

Tel daarbij op dat de Tietenman niet opgepakt is door de Qatarese beveiliging en - bam - daar heb je dus die ideale WK-start die je voor ogen had! Ja, met 6-2 winnen was misschien dan leuker geweest, maar niet iedereen kan Engeland zijn en niet iedereen speelt tegen Iran. Leuk voor die Britten, maar die lopen nu al naast hun schoenen. Dus die kunnen we afschrijven voor de 8e finale. Onze vriend Alireza Jahanbakhsh etaleerde tegen Engeland dezelfde vorm als bij Feyenoord, dus die kon na 45 minuten linea recta de douche in. Ik had de hoop dat hij ineens drie keer zou scoren, dan konden we in de winterstop met goed fatsoen nog een zakje geld voor hem vragen op weg naar de uitgang.

Maar goed, meer woorden maak ik niet vuil aan het voorafje van deze maandag. De hoofddis bracht ons een 0-2 overwinning en een eerste kennismaking met die gekke Noppert. Dat is dan toch wel een mooie kerel. Deelnemers Sharon en Gerwin zagen hem vorig jaar nog regelmatig de bank warmhouden in De Adelaarshorst en nu staat hij op een WK. Hart op de tong en recht voor zijn raap, want voor mediatraining hadden ze bij GA Eagles vermoedelijk geen heel groot budget. Hij hield de nul en tikte enkele (niet al te lastige) balletjes uit zijn doel. In de nabespreking zojuist werd overigens wel duidelijk dat hij en Louis twee hele grote handen op 1 buik zijn, dus dat is einde toernooi voor onze Bijlow. Die kan beter het vliegtuig naar huis nemen, want die gaat dus never nooit spelen. Maar goed, als die Noppert ons wereldkampioen maakt, dan heb ik daar vrede mee. Dan kom ik zelfs persoonlijk meekleien aan een life-size standbeeld. En dat is met zijn 2.03 meter een helse klus.

Hoogtepunt van de avond was het doelpunt van Cody Gakpo. Fun fact: mijn vrouw verstond jarenlang 'Koning Gakpo' bij het horen van zijn naam. Dat moet dan wel heel wat zijn met zo'n bijnaam, dacht ze nog. De teleurstelling bij het ontdekken van 's mans voornaam was overigens groot, ergens vorige week. Vanavond deed Cody zijn per ongeluk verkregen bijnaam eindelijk méér dan eer aan door de wedstrijd open te breken met een heerlijke kopbal. Ikzelf was er ook gelukkig mee, aangezien ik de enige ben die Gakpo als topscorer van dit toernooi heeft opgeschreven. De start is er. Hup Koning Gakpo, Eintovenaar!

Enfin, de avondwedstrijd is al begonnen dus ik maak het kort. We hebben een nieuwe tussenstand! Let niet op de pijltjes-omhoog, pijltjes-omlaag en op de positie waar u vandaan kwam sinds de 2e tussenstand van deze middag. Omdat de wedstrijd van zojuist in het schema nummer 2 was en die van vanmiddag nummer 3 is, schuift Senegal-Nederland er weer tussen. Een truc die de FIFA overigens nog een aantal keren gaat herhalen in de eerste ronde, dus dan weet u dat vast!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

In de menubalk zijn de opties 'toppers' en 'zeperds' nu ook te vinden. We hebben namelijk de eerste perfect scores kunnen noteren (alles goed voorspeld voor een wedstrijd). Die eer valt te beurt aan Jip, Jesse en Bertwin die de match van zoëven helemaal juist voorspelden. Chapeau! Minder leuk is de zeperd van Miep Schrijvers, die in diezelfde wedstrijd 0 punten behaalde. Straks nog een nieuwe tussenstand. Hup USA. Of Wales, ook goed.. Ajuus!Uzelf


Naar boven