Louis van Gaal
Louis van Gaal
"Er zijn geen stomme vragen, er zijn stomme mensen"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
'We are running after the facts''
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"We can come an end"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"The three points are inside"

Nieuws

De verrassingen dit toernooi zaten hem vooralsnog in de eerste ronde, want de helft van de eerste knock-outfase zit erop en alle groepswinnaars hebben hun potje gewonnen. Frankrijk had weinig moeite met Polen dankzij een paar fraaie trappen van Kylian Mbappé en Engeland - Senegal was ongeveer zo saai als Nederland - Senegal, dus ik denk dat we met terugwerkende kracht dat laatste land de schuld kunnen geven van die matige openingswedstrijd van Oranje. Al met al gaat 't een en 't ander wel leuke kwartfinales opleveren, al geef ik Engeland weinig kans tegen de Fransen en wordt het voor Argentinië een hele klus om de Oranje Machine te gaan stoppen. U ziet het, ik heb er alle fiducie in! :-)

Voor Robert Lewandowski is het einde oefening na vandaag. Dat hij geen topscorer gaat worden met zijn 2 doelpunten dit toernooi, dat moge duidelijk zijn. De liefhebbers die kozen voor Mbappé liggen op koers voor de fijne bonuspunten, want die staat inmiddels met 5 goals twee punten los van de eerstvolgende. Moet wel heel gek lopen wil hij niet met de hoofdprijs aan de haal gaan, maar ik reken zelf nog volledig op Koning Gakpo die er immers ook al drie in heeft liggen. Hup Cody!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

In de RoelPool zien we de winnares van de vorige editie langzaam naar boven schuiven. Nicole Sleutjes scoorde 21 punten met de laatste wedstrijd van vandaag en ze sluipt daarmee de top 10 binnen. Ook lekker gaat Laura, zij had van alle 44 liefhebbers de hoogste score voor Engeland - Senegal (22 pt). In de krochten van de RoelPool zien we dat Emme de laatste plaats weer heeft overgedragen aan haar opa, maar met een puntenverschil van slechts 3 is de strijd daar bijzonder spannend. Morgen geht's wieder weiter! Tschüß!


Oh karma! En hoe zij een enorme bitch kan zijn! Weet u nog, WK 2010? De kwartfinale Ghana tegen Uruguay. Bijtertje Luis Suarez sloeg in de 120e minuut de bal van de doellijn, incasseerde daarvoor natuurlijk een dieprode kaart maar de penalty die daarop volgende werd jammerlijk gemist door Ghana. In de strafschoppenserie trokken de Zuid-Amerikanen aan het langste eind. Vandaag kwam na 12 jaar eindelijk gerechtigheid voor de Afrikanen. Niet precies zoals ze hadden gewild, namelijk door eigenhandig die vervelende duikelaars terug naar hun continent te sturen. Nee, de helpende hand kwam vandaag vanaf het andere veld, waar Zuid-Korea diep in de blessuretijd de winnende erin prikte tegen Portugal. En dus wat het adios Uruguay..

Over jankerds en een vroegtijdig afscheid van het WK gesproken: zojuist vloog ook Dušan Tadić uit het toernooi. In een spectaculair voetbalgevecht tikte Zwitserland Servië naar huis en mark my words, die gaan ver komen dit toernooi. Fris en fruitig voetbal, de neus naar voren gericht en met Embolo hebben ze een hele aardige spits in de ploeg. Ik ben fan, liefhebbers. Dat aan het eind alle etnische kruisverbanden tussen beide teams ervoor zorgden dat het nog bijna escaleerde mocht de pret niet drukken (iets met Kosovo, Albanië, ingewikkeld verhaal klaarblijkelijk). Kameroen won overigens tegelijkertijd van Brazilië. Dat maakte dus ook de klassieke fout om er in die derde voor-de-kat-zijn-vioolwedstrijd met de pet naar te gooien. Als de Zwitsers nog één doelpunt hadden gescoord dan waren ze Brazilië voorbijgestreefd, poulewinnaar geworden én hadden ze dus een op papier makkelijker opponent ontmoet in de achtste finale. Maar live statistieken bijhouden is niet de forte van de meeste landen, is al wel gebleken de laatste dagen...

À propos statistieken: ik kan verheugd mededelen dat Oranje tot de drie best presterende landen van het WK behoort! Geen enkel land won zijn drie poulewedstrijden en alleen Engeland plus Marokko kwamen óók tot 2 overwinningen en een gelijkspelletje, net als het Nederlands Elftal. Geen idee of deze statistiek enige garantie biedt voor de nabije toekomst, maar dit pakken ze ons in ieder geval niet meer af. Vandaag heeft Oranje overigens wéér niks gedaan. Schiet mij maar lek. De heren kregen vrijaf. Ik denk om de teleurstelling te verwerken dat er vandaag géén familie bij was, want dat komt natuurlijk hard aan? Ik vind het allemaal nogal vrijblijvend worden, dat hele Nederlands Elftal. Ik kan zo een stuk of vijftig pijnpunten benoemen waar ze nog wel even wat extra op zouden mogen trainen.

Depay verveelde zich blijkbaar want kon het niet laten om even te roepen dat hij liever met Bergwijn naast zich speelt en met Koning Gakpo dan op de '10'-positie. De arrogantie van meneer Memphis is stuitend! Die man had niet eens meegenomen moeten worden, want a) geblesseerd geweest en daardoor b) nul komma nul wedstrijdritme. Nee, die komt doodleuk even - Louis buitenspel zettend - zijn ideale opstelling ventileren. Vriendje, we kunnen beter aan Koning Gakpo vragen met wie Hij in de voorhoede wil staan! Mijn donkerbruine vermoeden is dat Cody niet meneer Depay noemt... Maar goed. Morgen erop of eronder tegen de USA. We gaan het meemaken, mensen. Eén schrale troost hebben we alvast: we zullen niet het grootste lachertje van het toernooi zijn als we eruit vliegen. En dat is ook wel eens lekker. Hup Holland!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

In de RoelPool is Eduard met vlag & wimpel én kop & schouders als winnaar geëindigd in de eerste ronde. Met een zelden vertoonde voorsprong van 18 punten op Jip gaat hij de knock-outfase in. Morgen gaan we zien hoever zijn voorspellingen hem aan kop gaan houden. De wedstrijd Ghana - Uruguay leverde Bertwin, Leo, Lars en ondergetekende (dank u, dank u) 9 punten op. De laatste drie wedstrijden van vandaag zorgden verder niet voor veel reuring in de ranglijst. Het was voor iedereen een beetje gerommel in de marge. Alleen Sharon Janssen én hekkensluiter Emme Wijdemans scoorden voor Zuid-Korea - Portugal zomaar 8 punten! Het verschil tussen Emme en Harrie is daardoor weer geslonken tot 11 punten. Spannond!


Mensenkinderen, waar hebben we vanavond naar zitten kijken! Een van de spectaculairste WK-avonden in de geschiedenis. Deutschland ist raus! Leedvermaak is altijd leuk, zeker als het de grote buurman betreft. Halverwege de 2e helft was ook Spanje virtueel uitgeschakeld toen Costa Rica de 2-1 scoorde. Duitsland stroopte vervolgens de mouwtjes op, won uiteindelijk met 2-4 maar omdat Spanje verloor van Japan hat alles so gelaufen wie es gelaufen hat. Japan wint de groep, het moet niet gekker worden. Over leedvermaak gesproken: het dunt aardig uit qua buren in dit WK, want onze enige andere buurman zit ook al in het vliegtuig naar huis. België was kleurloos het hele toernooi, de gouden generatie is definitief passé. Eigen schuld, hadden ze in 2018 maar moeten winnen. Het ruimt in ieder geval wel lekker op zo!

Enfin, ik hou het kort. Ik ga even liggen en aan de zuurstof. Kijkt u zelf even rustig hoe u het doet in de RoelPool? Bedankt en tot morgen!
(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


De opluchting was tastbaar, zojuist. Zowel Robert Lewandowski én Lionel Messi overleven de groepsfase en daar zullen heel veel liefhebbers blij mee zijn. Polen werd volledig dolgetikt door Argentinië, maar stond naarmate de wedstrijd vorderde tot ieders verbazing nog steeds aan de goede kant van de streep. Het ging op 't eind zelfs om het aantal gele kaarten of Polen danwel (op het andere veld) Mexico zou doorgaan in dit WK. In de blessuretijd kreeg Mexico de 1-2 om de oren, waarmee alle hoop vervloog en Polen het behalen van de achtste finales kon vieren. De emoties van Polen kwamen neer op een mix van ongeloof en vrees, aangezien het vertoonde spel vrij weinig hoop geeft op een goede afloop van die volgende ronde. In de middag verloor Denemarken verrassend van Australië en kon de koffers pakken. En Frankrijk? Dat land was al groepswinnaar en maakte de klassieke fout door met een B-elftal op te komen draven. Ik hoorde de afgelopen maanden op televisie vaak roepen 'Ach man, die Fransen kunnen wel drie WK-waardige teams opstellen'. Ik kan u blij melden dat dat niet zo is. Met die tweede garnituur aan spelers verloren 'Les Blues' net zo verrassend als terecht van Tunesië. Ze worden verder wel gewoon wereldkampioen hoor, daar niet van...

Het Nederlands Elftal mocht vandaag weer wat aankneuteren met kindjes, vrouwen, vriendinnen, vaders en moeders. Het lijkt potjandorie wel een groepsvakantie, daar in dat Oranjekamp. Een paar dagen in isolatie en dan de hele dag trainen op afjagen, dode spelmomenten en penalties. Dát lijkt me pas een plan. Maar nee hoor, alles voor 'de sfeer'. Steven Berghuis liet zich in positieve zin zien tijdens de training. Dat vonden meer mensen langs het veld en in Hilversum, dus ik acht de kans levensgroot dat 'Berghius' lekker op de bank zit komende zaterdag. Louis kan het namelijk niet zo goed verkroppen als buitenstaanders gaan vertellen wie hij moet opstellen. Vraagt u maar aan Xavi Simons. Het ego van Van Gaal is groter dan de ambitie om kampioen te worden. En daarom, liefhebbers, gaan we echt niet heel ver komen. Mensen met een oranje bril verheugen zich nu al op de kwartfinale Argentinië-Nederland die in het verschiet ligt (omdat er nog wat recht valt te zetten, denkt u maar even terug aan 2014 toen we via strafschoppen door ze uitgeschakeld werden). De liefhebbers met ietsiepietsie meer realiteitszin (zoals ik) zien dat toch heel anders en verwachten dat Argentinië een makkelijke avond krijgt tegen de Verenigde Staten...


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

In de RoelPool steken we vandaag de loftrompet over Jan van Hoof en Laura Broecks, die heel aardig scoorden. Eduard staat nog fier aan kop met Jip nog steeds in zijn kielzog. Nog 2 dagen en dan gaat het spel echt op de wagen. Het is nu nog sprokkelen met al die poulepotjes, maar vanaf de achtste finales gaan we langzamerhand naar de big points. Tot morgen!

Uzelf


Naar boven