Louis van Gaal
Louis van Gaal
"Er zijn geen stomme vragen, er zijn stomme mensen"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
'We are running after the facts''
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"We can come an end"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"The three points are inside"

Nieuws

Het stof is neergedaald, de drie winnaars zijn inmiddels op de diverse platte karren door hun dorpen danwel steden getrokken en uw poolmaster heeft nu eindelijk een weekje vakantie om bij te komen van dat hele WK. Maar natuurlijk niet voordat we de prijzenpot gaan verdelen! Er deden dit jaar 44 liefhebbers mee, dat zou normaal gesproken goed zijn voor een zak geld ter waarde van 110 euro. Maar daar hield het niet op, liefhebbers. Dankzij gulle gevers Miep, Harrie, Sheila én Sharon/Gerwin kwam er nog 10 euro extra bij in. Met de inschrijving van Jip Meijers liep het op het laatst allemaal in het honderd, maar vader Arjan maakte toch 5 euro over. En Petra Overbeek deed dit jaar niet eens mee, maar wilde toch graag haar steentje bijdragen en doneerde ook een rijksdaalder. Al deze gulle gevers worden zeer hartelijk bedankt, ook namens de drie goede doelen!

Het totaalbedrag van de kas komt zodoende op een mooie 125 euro. Dat betekent dat aan Amnesty International 62,50 euro wordt overgemaakt namens Jip, KiKa krijgt 37,50 euro namens Eduard en Save The Rhino mag zich verheugen in 25 euro namens Thijs! De drie winnaars krijgen in de loop van volgende week de bevestigingen van het overschrijven in hun mailbox.

Van een paar liefhebbers zou ik graag nog het inschrijfgeld ontvangen, kijkt u even in uw mailbox voor een handig betaalverzoek!

Rest mijn nog om iedereen nogmaals hartelijk te bedanken voor de deelname en ik zie iedereen graag weer terug in 2024!


Mensenkinderen, wat was dat spannend hè! Een finale die de boeken in gaat als misschien wel de mooiste en spannendste ooit, alhoewel dat er tot de 80e minuut niet naar uit zag. Frankrijk was namelijk geen schim van zichzelf en Argentinië stond daardoor volkomen verdiend op een comfortabele 2-0 voorsprong. Maar in Argentinië duren voetbalwedstrijden schijnbaar maar 80 minuten, want net als tegen Oranje stortten Messi en zijn metgezellen volledig in elkaar. Ik weet niet hoe het bij u thuis was, maar hier was het sen-sa-tio-neel. Of uiteindelijk het terechte land wereldkampioen is, dat laat ik maar in het midden. Ik ben er zelf nog niet uit. Ik troost me met de gedachte dat het in ieder geval leuk was om naar te kijken. En dat is al héél wat, voor een finale...

Het venijn zat niet alleen bij de finale in de staart, liefhebbers! Ook in de RoelPool is er op de allerlaatste speeldag - traditioneel, zou ik haast willen zeggen - nog van alles gebeurd. Alleen Yvette en Gerwin hadden beide finalisten goed, dat is een eervolle vermelding meer dan waard. Het overgrote deel van de bonusvragen werd pas beantwoord ná de finale, dus stond er nog een enorme bak met punten klaar om uitgedeeld te worden. We lopen ze even langs, dat bouwt wel zo leuk op qua spanning.

Dat Argentinië kampioen werd (bonusvraag 1), dat hadden maar liefst 19 van de 44 deelnemers goed voorspeld. Die punten zorgden dus voor weinig opschudding in de lijst. Topscorer Kylian Mbappé werd topscorer met 8 doelpunten in het toernooi, maar ook dàt deed het koren niet van het kaf scheiden. Maar liefst 25 procent van de liefhebbers zag dat namelijk al van verre aankomen en streek daarmee 8 punten op. Het totaal aantal doelpunten dat hij maakte was dan weer boven verwachting veel, want dat hadden maar 5 mensen goed geraden. Mik had als enige de combinatie Mbappé / 8 goals goed. Levert verder geen extraatje op, maar toch chapeau!

De bonusvraag 'hoeveel wedstrijden mondden uit in een verlenging' (5 stuks - allemaal eindigend in een strafschoppenserie) werd door 8 spelers goed voorspeld, het aantal rode kaarten van 4 door 9 mensen. De klapper was natuurlijk de bonusvraag 'hoeveel doelpunten worden er in het hele toernooi gemaakt'. Dat waren er uiteindelijk 172. Had je die precies goed, dan hengelde je daarmee 15 punten binnen. Alle hulde gaat naar Leo en Patrick, beide heren haalden het volle pond! Harrie zat er maar 1 doelpuntje naast, toch goed voor maar liefst 14 punten.

Goed, waar komen we dan op uit na vier weken voetballen? Nou, hou je vast. Toch nog een verrassende eindstand! Yvette verdiende met de wedstrijd van gisteren (beide landen goed!) én de bonusvragen een duizelingwekkend aantal van 62 punten. Het was bijna goed voor een sensationele sprong van plek 14 naar het derde treetje van het podium. Bíjna... want alleen op basis van het aantal precies goed voorspelde eindstanden wist

3: Thijs Smulders

haar voor te blijven en daarmee de derde plaats in de RoelPool2022 in de wacht te slepen. Zijn moeder won ooit al eens, zijn zus stond vorig jaar op het podium en met deze hele nette klassering kan Thijs prima thuis komen!

Het één-tweetje voor familie Lammertsma hing een tijdje in de lucht, maar op de allerlaatste dag moest Luka teleurgesteld toekijken hoe hij aan alle kanten voorbij werd gestoken. Voornamelijk door liefhebbers die het qua bonuspunten een stuk beter deden, want Luka zakte plek 2 naar plek 7. Parijs was net één etappe te ver. Dat gold trouwens óók voor zijn vader, want

2: Eduard Lammertsma

zag zich in de laatste centimeters voor de meet toch nog ingehaald worden. Hij koerste wekenlang voor het peloton uit, soms bijna uit het zicht, dan weer binnen schootsafstand. De gele trui lag voor het grijpen, zo leek het. Sorry voor de wielrenmetaforen, maar dat zit nu eenmaal in mijn systeem. Normaal gesproken begint de Tour als de RoelPool klaar is, dus vergeef me mijn flauwe fietsreferenties. Enfin, Eduard kon het nèt niet volhouden want het was uiteindelijk

1: JIP SCHRIJVERS

die met een laatste ruk aan het stuur zijn wiel nèt voor dat van Eduard over de eindstreep wist te drukken. De 29 bonuspunten van gisteren leverden hem uiteindelijk een totaal op van 465 punten, 9 meer dan Eduard. Dagenlang op het vinkentouw en dan - bam - toeslaan op het allerlaatste moment. Zo zie je maar, de crux zit hem in de kleinste details, liefhebbers. Een mooiere analogie met het voetbalspel is niet te maken, want ook daar komt het op die ene-centimeter-te-ver-naar-rechts aan, die fokking-grote-teen-van-Casillas, die hand-van-God, die christus-te-paard-beroerde-penalty's-van-De-Boer. Fracties van seconden die het verschil maken tussen eeuwige roem of jarenlang trauma. En dat maakt sport vaak zo mooi maar soms ook zo pijnlijk! Kijkt u zelf even hieronder in de eindstand hoe pijnlijk of plezierig uw prestaties uiteindelijk zijn geworden:


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


Oh ja, de onderkant van de lijst. Ik vergat hem bijna, maar het is natuurlijk niemand anders dan Harrie Schrijvers die de naam van beroerdste voetbalvoorspeller hoog houdt door weer met vlag en wimpel onderaan te eindigen. Zijn strategie bij het invullen ('risicospreiding') blijkt keer op keer niet te werken, maar iets in mij zegt dat hem dat niet zoveel kan schelen :-) De marge met de nummer één-na-laatst, zijn kleindochter Isa, is overigens niet zo groot als in voorgaande jaren. Zou er dan toch progressie in zitten? Ik kom overigens later deze week nog in de lucht met de Goede Doelen en de prijzenpotverdeling. Vooruitlopend op dat laatste bericht bedank ik iedereen die meespeelde hartelijk voor weer een paar weekjes vertier in deze donkere dagen voor Kerst. Over anderhalf jaar gaan we weer los met het EK in Duitsland. Ik zie u dan graag weer terug!


Kroatië is vanmiddag derde geworden na een 2-1 tegen Marokko die eigenlijk alleen de eerste helft het aankijken waard was. En aangezien ik deel 2 niet gezien heb, kan ik daar ook weinig over zeggen. De derde plek is eigenlijk nog mooier dan de 2e, want de Kroaten hadden vandaag het gevoel iets gewonnen te hebben. De verliezer van morgen staat er vermoedelijk strontsjacherijnig bij, want die hebben dan net de allerbelangrijkste voetbalprijs aan hun neus voorbij zien gaan. Laten we hopen dat dat morgen Argentinië is.... of toch niet?

Is bij u de Messi-frustratie inmiddels gezakt? Ik weet het zelf niet meer. Mijn verstand zegt 'Hup Frankrijk', maar als Messi morgen die cup omhoog houdt dan is hij daadwerkelijk de grootste aller tijden (die ene wereldbeker van Maradona telde op een of ander manier toch altijd zwaarder dan die reusachtige statistieken die Messi kon overleggen). En dat wij dat dan hebben mogen aanschouwen, da's dan toch wel weer bijzonder. Dus mijn gevoel neigt misschien wel een beetje naar 'Hup Argentinië'. Enfin, morgen kan alles weer anders zijn, ik laat u nog wel weten wat het geworden is :-) Neemt u in de tussentijd maar mooi zelf even een standpunt in, daar bent u immers gepokt en gemazeld genoeg voor!


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


Het één-tweetje voor familie Lammertsma is inmiddels realiteit geworden. Het was vandaag met een vergrootglas zoeken naar een speld in een hooiberg, qua punten. Niemand had één van beide landen goed voorspeld en dan is het sprokkelen geblazen. Jip verzaakte met zijn ene puntje waardoor Luka over hem heen kon springen. De jump van Thijs is ook opzienbarend, die sjeest ineens van plek 10 naar nummer 5 en laat zijn vader nèt achter zich. Het is dringen geblazen in de subtop! Maar niet getreurd: na het laatste fluitsignaal van morgen worden maar liefst 6 bonusvragen beantwoord. Dus het kan nog alle kanten op, om maar eens een dooddoener te gebruiken. Houdoe en tot morgen, voor 't laatst!


Man man man... die lamme Fransen doen werkelijk niks anders dan hun eigen bus parkeren en alleen maar gokken op de raketsnelheid van de voorhoede. Stel je toch eens voor dat ze eens een wedstrijd in gaan met de intentie om leuk voetbal te spelen? Dan vliegen de vonken eraf. Maar nee, ook bij Frankrijk telt alleen het resultaat. Niet om aan te gluren. De deceptie zal groot zijn in Marokko. Dat speelde bij vlagen geweldig voetbal in hun met afstand beste wedstrijd van het toernooi. Misschien was het wel te aanvallend, want dat vinden die Fransen leuk. Lekker counteren. Tel daar nog wat fikse pech bij de afronding bij op en het is klaar. Dat wordt me een troosteloze finale zondag, ik heb er helemaal geen zin an. Gelukkig is die al om vier uur 's middags, heb je nog wat aan de avond. Oh en wie heeft trouwens Sofyan Amrabat ooit bij 'ons' weggejaagd? In 2010 maakte hij namelijk nog zijn opwachting bij Oranje onder 15. Die man speelde in zijn eentje beter dan het hele Nederlandse Elftal bij elkaar. En dan te bedenken dat hij vijf jaar geleden nog werd afgeserveerd bij Feyenoord wegens 'ongeschikt'. Ik kon de Rotterdamse penningmeester bijna horen vloeken vanavond...


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


Eduard was het vermoedelijk beu, dat in-de-nek-gehijg door Jip. Met één kleine sprint staat hij weer 10 punten los. Luka zit vervolgens Jip weer op de hielen, dus dat één-tweetje voor familie Lammertsma zit er nog steeds in! De prijs voor de strijdlustigste liefhebber gaat vandaag naar Iris Huisman, die van plek 10 naar 6 springt. Zaterdag gaan we verder met de strijd om des keizers baard, die voor de 3e plek. Tot dan!


We hadden natuurlijk allemaal graag gezien dat die nare Argentijnen flink op hun falie hadden gekregen van Modric en zijn mannen. Maar de pijp was jammer genoeg leeg voor de Kroaten, dus dan maar hopen dat de Fransen dat doen in de finale. Of Marokko natuurlijk, maar ik ga er voor het gemak even vanuit dat die morgen gewoon verliezen van Frankrijk. Als Marokko zou stunten dan kunnen ze de sprookjes van 1000-en-één-nacht stante pede hernoemen naar die van '1000-en-twee-nachten'...

Ik had het natuurlijk nog even over Messi kunnen hebben. Dat hij vandaag liet zien dat hij het nog steeds heeft, ondanks zijn leeftijd. Dat hij nog wèl schittert, terwijl zijn eeuwige rivaal Ronaldo roemloos met natte oogjes door de zijdeur de aftocht blies. Maar dat doe ik lekker niet. Stomme Messi.


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


In de RoelPool is het werkelijk bloedstollend spannend. Jip heeft Eduard achterhaald (ditmaal zónder hulp van de Fifa) maar op basis van het aantal exact goed voorspelde eindstanden staat Eduard nog steeds op de eerste plaats. De eervolle vermelding van vandaag gaat naar Mik Wijdemans, de enige die één van de landen én de eindstand goed had voor deze eerste halve finale. Helemaal niemand had namelijk Kroatië voorzien en datzelfde geldt overigens ook voor Marokko in de tweede halve finale van morgen. Het komt dus op de details aan, liefhebbers. De bonusvragen gaan vermoedelijk de beslissing geven. En met dat in het achterhoofd doet de hele top 8 van het klassement nog mee om de prrrrrijzen!


Uzelf


Naar boven