Louis van Gaal
Louis van Gaal
"Er zijn geen stomme vragen, er zijn stomme mensen"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
'We are running after the facts''
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"We can come an end"
Louis van Gaal
Louis van Gaal
"The three points are inside"

Nieuws

Liefhebbers! We zijn los! Met een heerlijk aantal van 44 deelnemers zijn we begonnen aan het WK Voetbal 2022. Het is altijd hartverwarmend om te zien met hoevelen jullie komen opdagen. Grote dank voor het invullen van al die ellendige veldjes, telkens toch weer een fikse uitdaging. Hopelijk zijn er mensen die gebruik hebben gemaakt van de nieuwe functionaliteit om in één beweging overal dezelfde ruststand of gele/rode kaarten in te vullen. In dat kader heb ik nog een kleine spoiler: voor de RoelPool2024 wordt het formulier uitgebreid met de veelgevraagde 'save'-functie, waarmee je tussentijds de boel even kunt opslaan. Daar heeft u nu natuurlijk geen boodschap meer aan, maar uw poolmaster zat nèt te krapjes in zijn tijd om dat nog te realiseren voor deze editie.

Goed. Qatar-Ecuador dus. De eerste 90 minuten zitten er inmiddels op. Ik ga (vooralsnog) geen woorden vuil maken aan de openingsspeech van de emir of aan die mafklappert van een Fifa-voorzitter die gisteren de meest idiote onzin uitkraamde. Nee, we houden het nog even gezellig en gaan het vandaag alleen maar even over het voetbal hebben. Kent u die heerlijke Youtube-serie van Daan Boom, "Kelderklasse 15", waarin hij een seizoen lang zijn eigen amateurvoetbalteam volgde met een camera? Als u ooit op het allerlaagste niveau heeft gesport dan is die serie één grote trip down memory lane. Mannen die hun tienerfitheid zijn ontgroeid en op koude zondagochtenden op een achterafveld van vv. Kampong in Utrecht moeten aantreden tegen het 22e van een willekeurige tegenstander. Iets teveel last van die kater van gisteren, de coach die zich afvraagt waar de spits blijft (die staat dus aan de andere kant van de stad bij het clubhuis van de tegenstander in plaats van thuis op het eigen complex), de tegenstander die met moeite maar 8 man heeft kunnen mobiliseren, enfin, allemaal herkenbare scenario's in die krochten van het amateurvoetbal.

Precies dát gevoel bekroop me in de eerste minuten van dit wereldkampioenschap. Qatar is de eerste WK-debutant sinds de jaren '30 van de vorige eeuw en blijkt niet voor niets nog nooit op een eindtoernooi te hebben gestaan. Lang leve de gratis kwalificatie omdat ze het toernooi toegewezen kregen gekocht hebben. Zelden zo'n schamele vertoning gezien als vanavond. Daan Boom had ervan gesmuld. En van gewonnen met zijn mannen van Kelderklasse 15, vermoedelijk. Over Ecuador hoeven we trouwens ook niet in te zitten want dat was niet veel beter. Al snap ik dat alle lust om er iets van te maken je snel vergaat tegen dit FC Bal Op Het Dak. Het enige lichtpuntje aan de zijde van de Zuid-Amerikanen was Énner Valencia, die nadat hij bijna een hattrick scoorde ook maar gelijk weer met een blessure uitviel. Het zou potdorie eens een leuke wedstrijd worden. Volgens Voetbal International is hij echter op tijd hersteld voor de pot tegen Oranje. Zul je zien dat dan net Blind in de verdediging staat...

De tweede helft? Ik kan niet eens opbrengen om er iets over te roepen. Ik was blij dat ik nog enkele achterstallige RoelPoolformulieren moest inlezen in mijn superextrabijzonderhandige software. Op de achtergrond hoorde ik de verslaggever van de NOS langzaam wegzakken in het moeras van teleurstelling, dus vermoedelijk heb ik weinig gemist.

Het enige lichtpuntje aan deze draak van een wedstrijd is dat na 90 minuten de eerste RoelPool-tussenstand kon worden opgemaakt!

(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)

Het kaf scheidt zich nog niet direct van het koren, maar de eerste tekenen van uw voetbalvoorspeltalent dienen zich aan!

Oh, morgen gaan we trouwens pas verder. Da's nog zo'n nadeel van de openingswedstrijd: het is de enige wedstrijd van de dag en er komt dus niks meer na. Of u moet opgewonden raken van de analyses van Pierre van Hooijdonk. Liefhebbers, morgen dag 2! Dan wordt het allemaal beter, geloof mij maar. Hup hup Oranje!

A propos 'Noppert': is dat niet gewoon Willem-van-Hanegems voor 'Nopper'?Liefhebbers! Het lijkt warempel slechts een paar maanden geleden dat we elkaar troffen in de vorige RoelPool, maar toch staan we alweer aan de vooravond van een nieuwe editie. Met het vroeger vallen van zowel avonden als herfstbladeren zouden we ons nu eigenlijk moeten bezighouden met winterbanden, rondjes 33.2 en de vraag hoeveel lepels stroop er ook alweer in dat pepernotenrecept moesten.

Maar nee, het was de combinatie van behendig gelobby en karrenvrachten aan smeergeld (linkje) die ervoor zorgde dat we vanaf 20 november naar een WK voetbal moeten gaan kijken waar eigenlijk helemaal niemand zin an heeft. Wereldwijd worden de net lekker draaiende competities voor een weekje of 7 tot stilstand gebracht, alleen maar omdat al in 2010 (!) de FIFA besloten heeft om ergens in een verwegland zonder voetbalcultuur onder de uitstroom van tienduizenden airco's te gaan voetballen. Alle milieuprotesten, lhbtqi-kritiek en 6000+ dode bouwvakkers ten spijt gaat het circus op 20 november gewoon van start.

En dus ook de RoelPool. Ik heb nog even overwogen om de boel dit jaar op zwart te laten, maar toen bedacht ik dat we in de RoelPool allemaal spelen voor een Goed Doel. Dus een uitgelezen kans om uw verontwaardiging in klinkende munt om te zetten! Denk bijvoorbeeld eens aan Amnesty International. Of Greenpeace, ook zo'n fijne bestemming voor uw prijzengeld.

De doorgewinterde RoelPool-liefhebber weet al jaren van de vork en de steel. Het concept is sinds 2000 net zo legendarisch als ongewijzigd: u vult (veel!) wedstrijdvoorspellingen in, aangevuld met een aantal min of meer spannende bonusvragen. En als u vervolgens iets wint, dan krijgt u niks! De RoelPool begon decennia geleden namelijk zoals alle andere voetbalpools: het uitgekeerde prijzengeld was bestemd voor uw eigen portemonnee. Een jaartje of 12 geleden gooide ik het echter over een andere boeg toen u uw eigen goede doel mocht aandragen en eventueel gewonnen centen richting dat doel werden overgemaakt. Louter positieve reacties vielen de RoelPool ten deel, niet in de laatste plaats vanuit de talloze Goede Doelen die sindsdien werden opgevrolijkt met een donatie. Dat concept is dus een blijvertje. Dat is het inschrijfgeld overigens ook: ongevoelig voor hyperinflatie, dieselcrisis en gasoorlogen schaart u zich voor een luttele twee euro vijftig een maand lang onder een selecte groep voetbalvernuftelingen!

Op veler verzoek heeft het inschrijfformulier dit jaar een nieuwe feature gekregen: je kunt nu met weinig inspanning een aantal velden invullen die vervolgens voor alle wedstrijden gelden (ruststand, gele kaarten en rode kaarten). Scheelt toch wat tikwerk als je overal hetzelfde wilt invullen. Kijk bij de sectie 'Handig' op het formulier.

Enfin, het Grote Inschrijven is hiermee officieel begonnen! Hoera, naar wij dachten! Klik HIER voor het inschrijfformulier en doe mee! Groet, Roel

Uzelf


Naar boven