Hèhè, vanaf morgen kan de televisie overdag gewoon weer uit blijven. Tenminste, tot een uur of vier in de namiddag. Die ellenlange voetbaldagen zijn voorbij, nu we in de eindfase van de eerste ronde zijn aanbeland. De laatste poulewedstrijden vinden tegelijkertijd plaats, dus er wordt wat creativiteit van u verwacht als het gaat om het simultaan kijken. Hopelijk wordt het morgen net zo'n kermis als bij de wedstrijden van vandaag, want het was smullen geblazen. Niet per se van gedroomd kampioen Brazilië, want dat had na een matig eerste uur genoeg aan een kleine dertig minuutjes inspannen tegen Zwitserland om zich te plaatsen voor de knock-outfase. Nee, het waren juist de unusual suspects Zuid-Korea, Ghana, Kameroen en Servië die er een spektakel van maakten. Hopelijk voegt Oranje zich morgen bij dit rijtje smaakmakers, maar dan moet er toch uit een heel ander vaatje worden getapt dan afgelopen vrijdag. En de ironie wil dat er in Qatar geen alcohol mag worden geschonken, dus geen idee wat er dan in dat vaatje zit...

As we speak is Portugal druk doende om zich te plaatsen voor de achtste finales. Je kunt vinden wat je wilt van onze vriend Ronaldo, maar dat hij nog steeds een fenomeen is dat staat buiten kijf. En ook fysiek nog in optima forma. Ik weet niet of u vanmiddag die ándere Ronaldo (u weet wel, van PSV vroeger) zag zitten tijdens de pot van Brazilië, maar die zat aan het andere uiteinde van het fitheidsspectrum. Die had aan 1 stoel niet genoeg...


(Klik op afbeelding voor de volledige interactieve ranglijst)


Goed, het reilen en zeilen in de RoelPool dan! De wedstrijd Kameroen-Servië was met zijn 3-3 nauwelijks te voorspellen en dat blijkt ook wel uit de punten die behaald zijn. Abel van Gelder scoorde als enige 5 punten en dat was meer dan ieder ander. Zuid-Korea tegen Ghana was ook al zo'n doelpuntenfestival en alleen Els Wijdemans had dat in de smiezen. Met maar liefst 8 punten sloop ze voorzichtig de top 20 in.

Brazilië - Zwitserland werd een prooi voor Jip en voor koploper Eduard, die beiden met 10 punten goede zaken deden. De meeste lof gaat echter naar Bram van Herpen met zijn perfect score voor deze wedstrijd! De 2-0 overwinning van Portugal op Uruguay van zoëven zorgde voor een uniek een-tweetje in de stand: vader Eduard en zoon Luka bezetten de bovenste plaatsen.

In de kelder van de RoelPool is een keiharde strijd bezig tussen Emme Wijdemans en haar opa Harrie om die rode lantaarn. Vooralsnog trekt Emme aan het langste eind en bezet ze de laatste plaats. Maar Parijs is nog ver, morgen kan alles anders zijn. Over alles anders zijn: morgen kunnen 'we' misschien wel gewoon uitgeschakeld zijn na een enorme draak van een partij tegen Qatar. Of groepswinnaar na de wederopstanding van een herboren Nederlands Elftal. Kortom: we gaan er eens goed voor zitten. Hup hup!