FAQ

De RoelPool is een tweejaarlijkse pool rondom de belangrijke voetbaltoernooien. Al sinds jaar en dag georganiseerd door ondergetekende en altijd alleen toegankelijk voor familie, vrienden en bekenden. Het is een arbeidsintensieve klus om deel te nemen; het kost immers wat tijd om het formulier in te vullen. Eindstand, ruststand, toto, gele kaarten, rode kaarten, dat soort werk. Die inspanning staat echter in geen enkele verhouding tot de dosis spanning die dat vervolgens oplevert. Het mooiste aan deze pool is misschien nog wel dat je speelt voor een door jezelf gekozen goed doel. Niks zakken vullen, maar pure edelmoedigheid! En dat voor een luttele €2,50 per deelname. Dus hup, inschrijven!

Vroeger...

Volgens de moderne geschiedschrijving dateert de eerste RoelPool van 2000 en verheugen we ons dit jaar - vanwege de tweejaarlijkse wederkerigheid - alweer op de 11e editie! Maar wat schetste uw poolmasters verbazing tijdens een recentelijk opschoonactie van de zolderverdieping: hij vond een beduimeld inschrijfformulier, lichtjes aangevreten door zilvervisjes maar onmiskenbaar voorzien van de kop 'WK Voetbal Poule 1990'. Verder archiefmateriaal ontbreekt, maar het was overduidelijk tastbaar bewijs dat de oorsprong van de RoelPool dichterbij de oerknal ligt dan we tot nu toe vermoedden. Weliswaar nog niet getooid met de bevallige naam 'RoelPool' en al zeker niet geautomatiseerd volgens vigerende IT-technieken. Maar toch. Alles met de hand jongen! Bloed, zweet en tranen moet het hebben gekost. Meevallertje in die tijd was dat het aantal deelnemers de 10 niet oversteeg, want het was een nogal familiaire aangelegenheid.

Met het EK in Nederland en België werd de eerste RoelPool geïntroduceerd. Het nieuwe millennium was juist geboren, het internet nog 'één punt nul' en was prutsen met een hoofdletter P. Frontpage, Swish, u kent het nog wel. Standen en uitslagen en zo moesten in Excel worden bijgehouden. En dan maar weer met de hand html-en en uploaden. Oh nostalgia!

En nu?

In de loop der jaren evolueerde de RoelPool-applicatie van Clipper via Delphi, Navision langs Microsoft Dynamics NAV tot Business Central. Van hemeltergend handwerk naar letterlijk 1 druk op de knop om de website te verfrissen met de allerlaatste uitslagen en standen. Mooi hoor, al zeg ik het zelf. Maar vooral praktisch.