Nieuws

Liefhebbers!

We doen vandaag een strik om dit uitgestelde EK voetbal! Het was een lang toernooi vanwege die onaflatende stroom aan verlengingen. Na 4 weken, 51 wedstrijden, 142 doelpunten en 8 penaltyseries is Italië de (terechte) kampioen, Cristiano Ronaldo topscorer en Frank de Boer opgestapt. Het was geen toernooi dat we ons tot in lengte van dagen gaan herinneren. Op één uitzondering na: maandag 28 juni. Die dag, met Kroatië-Spanje en Frankrijk-Zwitserland op de rol, gaat de boeken in als een van de meest enerverende toernooidagen ooit. Maar de andere dagen hield het allemaal niet echt over. De finale deelde vrolijk in die malaise, want het aantal leuke momenten was op de vingers van twee handen te tellen. 'Onze' Björn, die vanaf augustus weer gewoon overal wordt uitgekafferd op de Nederlandse velden, was een van de beste mannen op het veld. Engeland bleek zijn eigen De Boer te hebben, want Southgate kleunde behoorlijk mis met zijn keuze van penalty-nemers. Met Louis aan het roer gaat ons dergelijke minkukelarij niet overkomen in Qatar, dat kan ik u vast verzekeren.

Bonusvragen

Met de finale werden ook de laatste vier bonusvragen beantwoord:

1. Het totaal aantal goals van dit toernooi kwam op 142 te staan. Geen van de liefhebbers had dit aantal exact voorspeld. Degenen die nog het aardigst in de buurt zaten (en allebei even ver ervan af) waren Jan van Hoof (146) en Yvette van Herpen (138). Het leverde hen 8 van de maximale 12 punten op.

2. De topscorer van het toernooi werd Cristiano Ronaldo. Patrik Schick schopte er net zoveel in, maar had daar meer minuten voor nodig. Volgens de officiële UEFA-ranking staat hij daarom 2e, maar voor de RoelPool telt alleen het aantal doelpunten en dus wordt ook die Tsjech goed gerekend. Niet dat dat heel veel uitmaakt, want van Schick had u nog nooit gehoord en Ronaldo hadden we met zijn allen over het hoofd gezien. Dus helemaal niemand van de 45 liefhebbers had de topscorer voorspeld.

3. Het aantal doelpunten dat Ronaldo en Schick maakten was 5. Bob van Gelder, Eduard Lammertsma, Jip Schrijvers, Luka Lammertsma, Dianne Manders, Rob Smulders, Arjan Meijers, Jip Meijers en Armad Pullens voelden dat een paar weken geleden allemaal haarfijn aan en harkten daar de maximale 12 punten mee binnen. Zat u er één naast, dan leverde dat toch nog 11 punten op. Dus zelfs Faber Pullens, die de topscorer maar liefst 14 keer had willen zien scoren, verdiende daar nog 3 punten mee.

4. Spanje en Italië scoorden beide 13 doelpunten. Jan van Hoof (Italië), Eveline Schrijvers (Spanje), Miep Schrijvers (Spanje), Jose Garcia (Spanje natuurlijk!), Bertwin van den Heuvel (Italië) en Nicole Sleutjes (Italië) hadden deze vraag goed.

En de winnaar is...

Er waren twee liefhebbers die zowel Engeland als Italië in de finale zagen komen: Jip Schrijvers en Nicole Sleutjes. Dat levert toch zo al 24 puntjes op. In de wetenschap dat Nicole al op de eerste plek stond is het niet daarom niet zo heel verwonderlijk dat de winnaar van de RoelPool2020 is geworden

Nicole Sleutjes!

Ze scoorde met de laatste wedstrijd en alle bonusvragen maar liefst 46 punten en eindigde op een totaal van 404. Nicole viel in 2018 op de allerlaatste dag van het erepodium af, maar neemt nu op schitterende wijze wraak door deze 11e editie op haar naam te schrijven. Nicole is sowieso een constante factor door de jaren heen, want samen met man Robin en dochter Nina is ze steevast in de bovenste regionen te vinden. Zoonlief Lars speelt volgens mijn laatste informatie in de jeugd van PSV, dus ik vermoed dat dat hele voetbal bij de familie Sleutjes simpelweg door de aderen gutst. Mijn advies: stap nooit in cryptovaluta maar zet al jullie centen in bij de Toto! Nicole speelde voor de Hartstichting, die worden opnieuw zeer verheugd van het prijzengeld dat ze overgemaakt gaan krijgen.

De nummer 2 in de eindklassering is

Fenneke Smulders!

Ze hockeyt en surft niet alleen als een malle, maar heeft ook nog eens een kijk op het voetbalspel waar je U tegen zegt. Bijna 16 jaar oud en dan al zo'n inzicht. Ik zet haar alvast op mijn favorietenlijstje voor het WK 2022. In de laatste meters voor de finish werd ze uiteindelijk toch nog ingehaald door Nicole, maar desalniettemin was het een zwaar indrukwekkende performance. Ze bleef ook moeder Sheila, een ex-winnares van de RoelPool, ruimschoots voor. Chapeau chapeau, zoals de Fransen dat zo mooi kunnen zeggen. Met 379 punten stelde ze haar 2e plek nipt veilig. Fenneke speelde voor Stichting Ezelopvang, dus die beesten worden binnenkort verblijd met een mooi bedrag.

De strijd om nummer 3 werd uiteindelijk nog retespannend, liefhebbers! De hierboven al gememoreerde Robin kwam op een totaal uit van 377 en zag in een eindspurt Dianne Manders langszij komen. Maar wie de RoelPoolregels erbij pakt ziet dat bij een gelijke stand het aantal exact voorspelde uitslagen de doorslag geeft. Robin deed dat 7 x en Dianne (niet veel slechter) 6 x. Zo ziet u maar, één goed geraden eindstand, toto of zelfs gele/rode kaart kan het verschil maken. Dus gefeliciteerd

Robin Sleutjes

Jouw goede doel (SJV Rosmalen) zal wederom blij zijn met het prijzengeld! Dianne Manders viel dus nèt buiten het podium, maar een eervolle vermelding wil ik haar niet onthouden. Als we de ranglijst 180 graden draaien dan zien we een vertrouwd gezicht: het is Harrie Schrijvers wederom gelukt om de rode lantaarn te bemachtigen. Levert helemaal niks op, behalve een eervolle vermelding :-) Het is overigens niet zo dat hij er met de pet naar gooit en met allerlei onzinnige voorspellingen meedoet in het spel. Hij heeft gewoon een beetje pech in de afwerking, zullen we maar zeggen. De Memphis van de RoelPool, zo u wilt. Nóg een eervolle vermelding is er voor Abe Meijers, die de meeste bonuspunten scoorde van iedereen: 69 in totaal!

Prrrrrrijzen!

De prijzenpot bedroeg dit jaar 45 x EUR 2,50 = EUR 112,50. Dankzij gulle bijdragen van Miep, Harrie en Isa (dank u!) kwamen daar nog drie knaken bij zodat we op een totaal prijzengeld zitten van 120 euro. De Hartstichting krijgt namens Nico 60 euro overgemaakt, de ezeltjes van Fenneke kunnen 36 euro over de balk gaan smijten en SJV Rosmalen weet voor die 24 euro vast een zinnige bestemming te vinden. De bedragen worden in de loop van deze week overgemaakt en dat zal worden gecommuniceerd met de drie winnaars.

2022!

Nou, het zit er weer op liefhebbers! Het was wederom een eer en genoeg om een en ander voor u te organiseren. Onze volgende afspraak is al eerder dan u denkt. Schrijft u alvast eind oktober 2022 in uw agenda? Tegen die tijd zal ik u namelijk weer gaan lastigvallen met de inschrijving voor het WK in Qatar dat op 21 november van dat jaar gaat beginnen. Vermoedelijk met hetzelfde concept, met hetzelfde idiote inschrijfformulier en dezelfde geleuter mijnerzijds. En hopelijk dus weer met u allemaal! Oh en mocht u suggesties hebben omtrent leuke bonusvragen of andere RoelPool-technische zaken, dan hou ik mij natuurlijk altijd aanbevolen.

Doeidoei!

Klikt u hieronder op de afbeelding voor de volledige en interactieve eindstand:Engeland had vanavond zowel een eigen doelpunt van de Denen als een uitermate makkelijk gegeven penalty nodig om voor het eerst in heul veul jaren door te stoten naar de finale van een groot toernooi. Makkelie en zijn VAR-meneer (Pol van Boekel) namen een op zijn minst twijfelachtige beslissing. Dat kun je Makkelie niet euvel duiden, maar Polleke wel. Na tig herhalingen komen de geleerden aan de analysetafel na afloop tot de conclusie dat 'je hem kunt geven' maar 'hem ook niet kunt geven'. Daar schieten we ook niks mee op. En die Denen al helemaal niet. Dat Sterling gaat liggen als een stervende zwaan was een belediging voor het voetbal. En wat moeten we nou dan, a.s. zondag? We krijgen in de finale dus de ene fopduiker (Immobile) tegenover de andere fopduiker (Sterling). Ik weet echt niet meer voor wie ik dan moet zijn...

In de RoelPool hebben we een nipte wisseling van de wacht. Nicole neemt de koppositie over van Fenneke en is terug op de plek die ze op de 1e speeldag van het toernooi al even innam. Maar vlak Dianne Manders niet uit, liefhebbers! Dankzij een 'whopping' 28 punten staat ze nu met stip op nummer 5, met maar 14 punten achterstand. Het wordt nog leuk zondag. Als het niet op het veld is, dan toch zeker wel in de RoelPool!

(Oh, Jan: je zag toch zeker wel Steve Hogarth in beeld? Hij zat in het Deense vak met zowel een Engels als een Deens vlaggetje op de wangen. Zijn vrouw is Deens. Maar dit terzijde).

Klikt u hieronder op de afbeelding voor de volledige en interactieve tussenstand:Het had een prachtige voetbalavond moeten worden, maar de actualiteit rondom de aanslag op Peter R. de Vries maakte dat het allemaal wat anders verliep. Dat Spanje onterecht uit het toernooi geknikkerd werd en Italië met mazzel via strafschoppen naar de eindstrijd gaat, dat boeide even niet zo heel erg meer. Aan het eind van een lange avond had ik dan ook niet veel fut meer om de RoelPool te actualiseren. En dat moet natuurlijk wel zorgvuldig, want er zijn inmiddels maar liefst twee bonusvragen 'gevallen'. We hebben nog steeds 2 scheidsrechters in het toernooi: Makkelie mag vanavond op zijn fluit blazen bij Engeland tegen Denemarken en onze Björn staat zondag gewoon in de finale van het Europees Kampioenschap. Dus op de bonusvraag 'Fluit een Nederlandse ref tenminste de halve finale?' klinkt een volmondig 'jazekers!'.

Niet alleen het lot van deze leidsmannen is direct gerelateerd aan de vroege uitschakeling van Oranje (want hoe verder een land komt hoe kleiner de kans dat een scheidsrechter uit dat land in het toernooi blijft), ook de 2e bonusvraag houdt hier verband mee. 'Haalt een Nederlandse speler de top 5 van topscorers?' was die vraag. Dat is dus 'nee'. Sinds de kwartfinales weten we al dat 'we' de top 5 niet hebben gehaald. Zelfs Dumfries niet.

Al met al zijn er veel punten verdeeld, want de bonusvragen konden u in totaal maximaal 16 punten opleveren. Eervolle vermelding gaat naar 2 huizen verderop. Maarten Mathot scoorde maar liefst 35 punten voor deze wedstrijd en had daarmee het beste resultaat van de avond. Aan kop is het nog steeds retespannend. We hebben in jaren niet zo'n nek-aan-nek race gezien, want de top 3 ligt slechts 4 punten uit elkaar. En de achtervolgers daaronder zijn ook nog volop in de running voor de eindzege, dus het worden nog twee leuke wedstrijden!

Klikt u hieronder op de afbeelding voor de volledige en interactieve tussenstand:Normaal gesproken wordt Oranje altijd uitgeschakeld door een latere halvefinalist, finalist of zelfs de toekomstige Europameister zelf. De treurigheid van de uitschakeling van dit jaar kon daarom niet beter worden geïllustreerd door het feit dat eerder op de avond onze scherprechter Tsjechië er zelf uitvloog en in de wedstrijd van zojuist de enige overgebleven deelnemer uit onze eigen poule zijn Waterloo vond tegen Engeland. Oekraïne werd kansloos afgeschminkt door een niet eens groots spelend Engeland. Maar wat kunnen ze koppen, die Britten. En wat kunnen die Oekraïners dat slecht verdedigen, manmanman! Maar goed, football's coming home, dames en heren. Tenminste, dat zegt Jip. En als liefhebbert van het Engelse voetbal onderschrijf ik dat maar al te graag. Van de vier overgebleven landen weet ik namelijk wel wie ik het het meest gun. Niet de Denen vanwege Eriksen. Niet de Italianen, want die hebben het gisteren verbruid (zie gisteren). Niet de Spanjaarden, want die speelden gewoon nog geen leuk voetbal. Nee, laat mij maar juichen voor Engeland. Maakt sowieso de meeste kans op de titel vanwege de 2 thuiswedstrijden op Wembley die ze nog wacht.

Het gaat nog spannend worden in die laatste drie wedstrijden. Zeker omdat de meeste bonusvragen nog beantwoord gaan worden. Er is er trouwens al één die ik morgen of overmorgen even erin fiets, gewoon om de rustdagen tot de halve finales door te komen met zijn allen. Er is namelijk geen Nederlander meer terug te vinden in de top 5 van topscorers. Maar die komt dus later!

De crème de la crème van de RoelPool harkte voor de avondpartij ongeveer evenveel punten binnen. Illustratief voor de hegemonie van Fenneke en Nicole is echter wel dat zij beiden 14 punten scoorden, het hoogste aantal van de avond. Het is geen mazzel, dames en heren. Het is kunde, pure kunde.

Klikt u hieronder op de afbeelding voor de volledige en interactieve tussenstand:Na 2 verloren wedstrijden en een boel emotie omtrent Eriksen gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van Denemarken. Maar dan ga je op basis van een enorme berg mazzel met 3 punten toch nog door in het toernooi en als je dan (net als Nederland) in het makkelijke gedeelte van het schema zit, dan kun je zomaar in de halve finale terechtkomen. Het begint een beetje op 1992 te lijken, toen de Deense spelers al met een mojito op het strand lagen maar een paar dagen voor het EK werden opgeroepen als vervanger van het in een burgeroorlog verzeild geraakt Joegoslavië. En de wat oudere liefhebbers weten het vast nog: ondanks die vakantiekilootjes wonnen de Denen de titel dat jaar. Ik geef het u op een briefje: dit kan zo maar wel eens net zo'n gek toernooi kunnen worden als destijds.Zeker als de Engelsen vanavond hun traditionele struikelwedstrijd spelen en uit het toernooi worden geknikkerd door Oekraïne. We gaan het zien. Hoe dan ook, het is een interessant toernooi.

Interessant blijft het ook in de top van de RoelPool. Zinderend van spanning is het daar, dames en heren. Nicole kruipt steeds dichter naar Fenneke toe: slechts 2 schamele puntjes scheiden hen. De strijd om plek drie is ook hevig: Dianne Manders blijft weliswaar op de 5e plek maar scoorde met haar 13 punten het hoogste aantal van deze vooravond. Vanavond de laatste kwartfinale. C'mon Ingerlund!

Klik hieronder op de afbeelding voor de volledige en interactieve tussenstand:Uzelf


Naar boven